Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akváriumi díszhalak

 

Csíkfélék.
 • Őves díszcsík /Botia macracantha/. Ennek a 15 cm-re is megnövő halfajnak a hazája Szumátra és Borneó. Társas, rajokban él, a vízfenék közelében. Szereti a 25-26 C fokos vizet, valamint a sűrű növényzetet. Mindenevő, kedveli a csigákat és a szúnyoglárvát. Gyakran használják akváriumokban csigamentesítésre. 


Dánió és Brachidanió nemzetség.
 •  Malabári dánió /Danio malabaricus/. Ennek a 10-12 cm-es méretet elérő halfajtának a származási helye: Elő-India nyugati partja, valamint Ceylon. Szereti a 22-24 C fokos vizet. Kimondottan csapathal, lehetőleg 6-8 darabnál kevesebbet ne tartsunk egy csapatban. Falánk, mindenevő halfajta. A nőstény teltebb, kevésbé élénk színű. Viszonylag nagy minimum 100-150 literes akváriumban tartsuk őket. • Zebra dánió /Brachidanio rerio/. Ennek a 4.5 cm-es testnagyságot elérő halfajtának a hazáj: Elő-India. Kimondottan csapathal, 8-10 darabnál kevesebbet ne tartsunk belőle. Lehetőleg hosszú levelű növényekkel beültetett medencékben tartsuk őket, ahol elegendő mozgási lehetőséghez jutnak. A 22-24 C  fokos vízhőmérsékletet kedvelik.


Díszmárna nemzetség.
 • Karcsú díszmárna /Barbus titteya/. Ennek a 4,5-5 cm-es méretet elérő halfajtának Srí Lanka a hazája. Szertik a félhomályt, és a sűrű növényzetű medencét. Az ideális hőmérséklet számukra a 24-26 C fok. Kissé félénk természetű halak. A hím élénkebb, ikrázás idején lángvörös alapszínű. A nőstény teltebb testformájú. 

 •  Rózsás díszmárna /Barbus conchonius/. Hazája Elő-India északi része, Bengál és Asszám. Igénytelen faj, a víz minősége iránt nem érzékeny. Viszonylag jól tűri a hidegebb hőmérsékletû vizet is, azonban szép színét csak 20 fok feletti hőmérsékleten mutatja meg igazán. Békés természetű halfajta. Egyaránt táplálhatók száraz és élő eleséggel. • Szumátrai díszmárna /Barbus tetrazona/. Hazája a Maláj-félsziget és Szumátra, ennek a 6 cm-re megnövő halfajtának. Az akvárium vízhőmérséklete 22-25 Cfok között legyen.  Vitorláshalat, gurámi fajokat és legyezõfarkú guppikat ne rakjunk velük egy akváriumba, mert csipkedésükkel  megsértik az említett fajok úszóit, valamint tapogatóit. Jó étvágyú halfaj. Az élő és száraz haleleségeket egyaránt szívesen fogyasztja.
   

Elevenszülő fogaspontyok.
 •  Mexikói kardfarkú hal /Xiphophorus helleri/. Származási helye: Mexikó déli része. Több féle tenyészváltozata létezik. Ezek a változatok szinte teljesen kiszorítják az eredeti "vad" változatot. Békés természetű halfajta. Testméretük a nőstényeknél 10-12 cm, míg a hímeké 8-10 cm a kardfarkuk nélkül. Szeretik a növényekkel dúsan benőt medencét, és a 24-26 C fok körüli vízhőmérsékletet. Növényi táplálékot is adjunk nekik mindenképpen.

   

 • Szivárványos guppi /Lebistes reticulata/. Ennek az egyik legnépszerűbb halfajtának az őshazája: Venezuela, Guyana, Barbados és Trinidad. Napjainkban szinte megszámlálhatatlan tenyészváltozata létezik. A hímek: 3-4 cm-es, míg a nőstények: 5-7 cm-es testnagyságot érnek el. Békés természetű, mindenevő halfajta. Minden élő eleséget szívesen fogyasztanak. Tiszta, 24-26 C fokos vízben jól érzik magukat.

   

Harcsafélék.
 • Algaevő harcsa /Ancistrus Temminckii/. Ez a Brazíliából származó díszhalunk 12-14 cm-es testnagyságot érhet el. Igénylik a 24-26 C fokos vizet, és a növényekkel sűrűn benőtt, rejtekhelyekben gazdag akváriumot. Mindenevő, de rostos növényi eledelre feltétlenül szüksége van. Kimondott fenéklakó hal. Jobbára nappal rejtőzködik, és éjjel mozgékonyabb. 

        
Ikrázó fogaspontyok.
 • Sávos fogasponty /Aphyosemion bivittatum bivittatum/. Hazája Nyugat-Afrikai mocsarak és állóvizek. Minden élő eleséget szívesen fogyaszt. 8-10 cm-es testnagyságot ér el. A 23-25 C fokos vízet szereti. Jól tartható társas akváriumban.

 •  Vöröstorkú díszcsuka /Epiplatys chaperi/. Hazája Afrika /Libéria/, ahol kisebb édesvízi tavakban él. A hímek testmérete 6-6,5 cm-es, míg a nőstények 5-6 cm-es testnagyságot érhetnek el. Szereti a lágy, 24-26 C fokos akvárium vizet. Társas akváriumban is jól tartható, bár más halak társaságában félénk, meghúzódik, keveset mozog.


   
 • Zanzibári tarkacsuka /Pachypanchax playfairi/. Származási helye Zanzibár, Mozambik. A hímek a 8-9 cm-es, míg a nőstények a 6-7 cm-es méretet érik el. Agresszív viselkedésű halfajta, ezért csak nagyobb testméretű halfajták társaságában ajánlott tartani. Szereti az enyhén savanyú, 24-26 C fok körüli lágy vizet. Kedvenc tápláléka a szúnyoglárva, de a kisebb halakat is szívesen elfogyasztja.

Kalászhalfélék.
 • Celebeszi vitorláshal /Telmatherina ladigesi/. Mint a neve is mutatja az őshazája Celebesz, ennek az 5-7 cm-re megnövő halfajtának. Az akvárium   vízhőmérséklete  23-26 C fok között legyen. Igényli a kristálytiszta, oxigéndús, kemény vízet. Mindenevő, szereti az élő eleséget. 

   

 •  Vörösfarkú kalászhal /Badotia geayi/. Hazája Madagaszkár. Szereti az enyhén lúgos 22-24 C fokos, erősen szellőztetett vizet. Valamint igényli a viszonylag hosszú akváriumot. Táplálékban nem válogatós, szívesen fogyaszt minden élő és jobb minőségű száraz eleséget. Testméretük eléri a 8-10 cm-es hosszúságot.

 Labirintkopoltyús halak.
 •  Ajakos gurámi /Colisa labiosus/. Ennek a félénk természetű 8-10 cm-re megnövő halunknak a származási helye Burma és India északi területei. Szereti a 24-28 C fokos vízhőmérsékletet, és a dús növényzetet. Az élő és száraz eleséget egyaránt szívesen fogyasztja. • Gyöngygurámi /Trichogaster leeri/. Hazája a Maláj-félsziget, Thaiföld, Szumátra és Borneó. Testmérete eléri a 10-12 cm-t. Szereti a 23-25 C fokos vizet és a dús növényzetet. Mindenevő, nem válogatós. Lehetőleg nagy akváriumban tartsuk őket / minimum 150 liter/.

   

 • Kék gurámi /Trichogaster trichopterus/. Ennek a 10-11 cm-es testnagyságot elérő halfajtának a hazája Szumátra. Mindenevő, Szereti a tiszta, 25-26 C fokos vizet. Testének oldalait két fekete folt díszíti, az egyik a hátúszó alatt az oldalak közepét, a másik a faroktövet. A hím hátúszója kihegyesedő, a nőstényé lekerekített. • Törpe gurámi /Colisa lalia/. Származási helye: Bengáli és Asszam. 5 cm-es testhosszúságot elérő, békés labirint hal. Szereti a növényekkel sűrűn   beültetett, világos akváriumot. Tartásukhoz az ideális vízhőmérséklet 24-26 C fok. Az élő eleséget szívesen fogyasztják.


   
 • Sziámi harcoshal /Betta splendens/. Őshazája Szingapúr, Maláj-föld és Thaiföld. A hímek testhossza 8-10 cm-es, míg a nőstények 5-6 cm-es testnagyságot érnek el. A hímek hát-, farok-, farok alatti és hasúszói, erősen megnagyobbodtak, az úszósugarak megnyúltak. A közepesen kemény, 7 pH körüli vizet kedveli. Nagyon melegigényesek. Teljes szépségüket csak 25 C fok feletti hőmérsékleten bontakoztatják ki. Az élő eleséget szívesen fogyasztják. A szúnyoglárva a egyik kedvence. Sokféle színváltozata létezik.

Páncélosharcsák.
 •  Foltos páncélos harcsa /Corydoras paleatus/. Hazája A La Plata folyó torkolatvidéke. A hímek 6-7, míg a nőstények 8-9 cm-es testnagyságot érnek el. Társas akváriumban jól tartható 23-24 C fokos vízben. Szívesen fogyaszt minden élõ eleséget. 

   
Pontylazacok.
 • Citromlazac /Hyphessobrycon pulchripinnis/. Ennek a 4-5 cm-re megnövő halnak a hazája Brazília. Tartásuk 23-24 C fokos vízben nem okoz gondot. Szívesen fogyaszt minden élő eleséget. Kifejezett csapat hal. Az akvárium méretétől függően legalább 8-10 darabot tartsunk belőle.

      
   
 • Császárlazac /Nematobrycon palmeri/. Hazája Dél-Amerika, a San Juan vízrendszerében fordul elő. Társas medencében is igen jól tartható, különösebb igényei nincsenek. Szívesen fogyaszt minden élő és mûeleséget. A nagyobb testű hímek 6-7 cm-re, míg a nőstények legföljebb 5 cm-re nőnek meg. Szereti az enyhén savas, kristálytiszta, 24-25 C fokos vizet.


   
 • Fejenálló lazac /Chilodus punctatus/. Hazája Dél-Amerika északi része, az Amazonas és az Orinoco folyók. A 7-8 cm-re megnövő halunk igen békés, jól tartható minden más apró hallal. Szája kicsi, ezért csak apró élõ eleséget fogyaszt. Szereti a 24-25 Cfokos, lágy vizû, növénnyel dúsan betelepített, nem túl világos akváriumot.

 • Fekete tetra /Gymnocorymbus ternetzi/. Származási helye Paraguay, Brazília és Bolívia vizei. 5-6 cm-es testnagyságot érnek el. Tartásuk könnyű nem igényes hajak. Megfelel nekik a 26-28 C fokos hőmérsékletű víz. Valamint szeretik a növényekkel dúsan benőtt akváriumot. Viszont ne tartsunk együtt olyan halakkal, melyeknek hosszú úszóik vannak, mert ezeket esetleg megcsipkedhetik.

   

   
 • Ferdén úszó lazac /Thayeria boehlkei/. Hazája az Amazonas vidéke. Ferde, 45 fokos testtarása és a víz szintje alatti elhelyezkedése, társaságszeretete sok mindent elárul igényeirõl. Nagy medencében, lehetõleg kisebb csapatban tartsuk, mert egyedül félénken meghúzódik az akvárium sarkában vagy növényei között. Szivesen fogyaszt minden élő eleséget, de kedvence a szúnyoglárva. A 23-25 C fokos vizet kedveli.
 • Sügérfélék.
  Dél-Amerikai fajok.
  • Diszkoszhal /Symphysodon discus/. Az egyik legszebb akváriumi díszhalunknak a hazája az Amazonas és mellékfolyói, a Rio Negro, és a Tapajoz. Több alfaja ismert. Igénylik a 28-30 C fokos vizet, valamint nagy testméretük miatt minimum 200 literes vagy annál nagyobb akváriumban tartsuk  őket.       

        

    
  • Gyöngyházfényű törpesügér /Apistogramma agassizi/. Származási helye: Brazília, Bolívia, Parana, Paraguay. Szereti a kristálytiszta vizet, valamint a sok búvóhelyet. Szívesen fogyaszt minden élő eleséget. Jól tartható 22-24 C fokos vízben. Békés természetű, így más halakkal közös akváriumban is jól tartható. 6-8 cm közötti testméretet érnek el.    
  • Kék akara /Aequideus latifrons/. Dél-Amerikában, Kolumbiában őshonos halfajta. Testnagysága elérheti a 12-15 cm-t. Testnagysága miatt igényli a nagy akváriumot / minimum 150-200 liter/. Szereti a tiszta, oxigéndús  24-26 C fokos vizet. Megfelelő nagyságú akváriumban nyugodt természetű hal.


    
  • Márványsügér /Astronotus ocellatus/. Hazája: az Amazonas, La Plata és Paraguay vizei. Testmérete eléri a 20-25 cm-es nagyságot, ezért csak nagy akváriumba /minimum 300 liter/ ajánlott tartani. Igényli a tiszta, oxigéndús és bomlástermékmentes vizet. 24-25 C fokos vízben jól tartható. Lehetőleg nála kisebb fajjal ne tartsuk, mert azokat szívesen elfogyasztják.

    
    
  • Szivárvány törpesügér/Apistogramma ramirezi/. Hazája Venezuela, a Rio Apuré, a Rio Meta és mellékfolyói. Ezaz 5 cm-es testnagyságot elérő halfajta az egyik legszínpompásabb törpesügér. Több fajbelivel közös medencében tartható, melyet kristálytiszta vízzel töltünk fel. Szereti a dús növényzetet és a megfelelően kialakított búvóhelyeket az akváriumban.
    


  •  Vitorláshal /Pterophyllum scalare/. Hazája az Amazonas és a Rió Negró. Több alfaja létezik. Testnagyságuk ettöl változóan elérheti a 15-25 cm-t is. Szereti a 24-26 C fokos lágy, enyhén savas kristálytiszta vizet. Az akváriumot lehetőleg hosszúszálú növényekkel ültessük be. Szívesen fogyaszt minden élő eleséget.  Szívesen  tartózkodik  pontylazacokkal és törpe bölcsőszájú halakkal. Az ivarérettséget kb. egy éves korukra érik el.

    


    
    Afrikai fajok.            
  • Aranysügér /Labidochromis caeruleus/. Ez a tíz cm-t elérő sügérünk Afrikából a Malawi-tóból származik. A 24-26 C fokos vizet kedvelik. Minimum 100-150 literes Afrikai sügéres akváriumban tartsuk őket.

               
  • Bíborsügér /Hemichromis bimaculatus/. Ennek a gyönyörű sügérfélének az őshazája Afrika, a Nílus, a Niger és a Kongó folyók és mellékvizeik. 12-15 cm-es testnagyságot ér el. Rendkívül agresszív halak , ezért ne tartsuk kisebb és békés halakkal együtt. Nem válogatós, mindenevő.    

                 

  • Meggyhasú sügér /Pelvicachromis pulcher/. Ennek a 8-10 cm-es testnagyságot elérő halfajtának a hazája Nigéria. Szereti a 24-25 C fokos lágy vizet, valamint a dús növényzetű, sziklákkal és gyökerekkel berendezet akváriumot. Több színváltozata létezik.


  • Porcelánsügér /Neolamprologus brichardi/. Ennek a szép, 10 cm-es testhosszúságot elérő halfajtának a hazája az Afrikában található Tanganyika-tó. Szereti és igényli a tiszta, oxigéndús 24-26 C fokos vizet. Az akváriumukban heti részleges vízcsere ajánlott /kb. a víz 1/3-a/. Mivel a természetes élőhelye sziklás, köves part menti sáv, ezért igyekezzünk az akváriumot is ennek figyelembevételével berendezni, lehetőleg sok-sok kővel. Ragadozó, szívesen fogyasztja az élő szúnyoglárvát, de a fagyasztott eleséget is kedveli.

   Akváriumok:

   Kép

   Kép

   Kép

   Kép

   Kép

    

   Kép