Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madarak és madáretetők

Füstifecske

A környékünk számos fecskepárja közül az egyik füstifecske pár újra szomszédunk istállóját választotta fészekrakásuk helyszínéül. Ha valaki közvetlen szemlélője volt nászrepülésüknek, biztos nem felejti azt a hihetetlen sebességű üldözéssel tarkított cikázást, amire nem győzte a fejét kapkodni. Órákig lehetne csodálni őket, amint egy villanyvezetéken megpihenve udvarolnak és csipognak egymásnak, miközben tollaikat rendezgetik és tisztogatják. Fészkükkel szinte mindenki találkozott már, melyeket istállók gerendáira építenek, szalmával erősített sárgombócból. A tojó 4-5 tojását körülbelül 2 hétig költi, melyek 3 hetet töltenek a fészekben a kirepülésig. A fiókákat kirepülés után még sokáig  látni együtt, amint szüleik folyamatosan etetik őket. A környékünk számos fecskepárja közül az egyik füstifecske pár újra szomszédunk istállóját választotta fészekrakásuk helyszínéül. Ha valaki közvetlen szemlélője volt nászrepülésüknek, biztos nem felejti azt a hihetetlen sebességű üldözéssel tarkított cikázást, amire nem győzte a fejét kapkodni. Órákig lehetne csodálni őket, amint egy villanyvezetéken megpihenve udvarolnak és csipognak egymásnak, miközben tollaikat rendezgetik és tisztogatják. Fészkükkel szinte mindenki találkozott már, melyeket istállók gerendáira építenek, szalmával erősített sárgombócból. A tojó 4-5 tojását körülbelül 2 hétig költi, melyek 3 hetet töltenek a fészekben a kirepülésig. A fiókákat kirepülés után még sokáig  látni együtt, amint szüleik folyamatosan etetik őket.

 

Kép

Kép

Nagy Fakopáncs

Fakopáncsok küllemük, hangjuk és életmódjuk révén könnyen észrevehetőek és felismerhetőek. Fehér foltokkal tarkított fekete hátuk, nagy piros folt a farkuk alatt és piros folt a tarkón vagy fejtetőn. Ezek a legfőbb ismertető jegyei a fakopácsoknak. De mégis hogyan különböztetjük meg őket?! Míg a legtöbb fakonpács fejtetője piros, addig a nagy fakopáncsnak és a balkáni fakopáncsnak a tarkója található e piros jegy, a tojó tarkója egyszínű fekete. Ami mégis felismerhetővé teszi a címszereplőnket az a bajuszsávjától a tarkójáig nyúló fekete csík.
Fakopáncsunk egész Európában elterjedt, Skandináviától egészen Spanyolországig.
Fő tápláléka a szúfélék melyeket a fa kérge alól vés ki, de télen a fenyőmagot is előszeretettel fogyasztja. Néha mogyorót és diót keresve az etetőkön is feltűnik a cinegecsapatok társaságában.
A saját maga által készített odúban költi ki rendszerint hat fehér tojását. A párok felváltva kotlanak és a fiókákat kikelés után kizárólag rovarokkal etetik. Egy-egy ilyen odút könnyű megtalálni, a fiókák hatalmas lármája nyomán. fakopáncsok küllemük, hangjuk és életmódjuk révén könnyen észrevehetőek és felismerhetőek. Fehér foltokkal tarkított fekete hátuk, nagy piros folt a farkuk alatt és piros folt a tarkón vagy fejtetőn. Ezek a legfőbb ismertető jegyei a fakopácsoknak. De mégis hogyan különböztetjük meg őket?! Míg a legtöbb fakonpács fejtetője piros, addig a nagy fakopáncsnak és a balkáni fakopáncsnak a tarkója található e piros jegy, a tojó tarkója egyszínű fekete. Ami mégis felismerhetővé teszi a címszereplőnket az a bajuszsávjától a tarkójáig nyúló fekete csík.

Kép

Kép

Barátcinege

A nap másik nagy meglepetését egy kedves kis barátcinege pár okozta, akik a meggyvágótól nem messze egy rügyeit bontogató nagyméretű csipkebogyó bokrot fésültek át élelem után kutatva. Hosszú-hoszzú percekig szemlélhettem őket 5-6 méter távolságból, sajnos leginkább a bokor belső részein tartózkodtak, de még így is sikerült néhány kedves képet készíteni.
A barátcinege nagyon hasonlít a kormosfejű cinegére,de a világosan szegély nélküli szárnyaik és fényes fejtetőjük segít a megkülönböztetésben. A barátcinege monogám, még a téli időben is összetartanak és már márciusban megkezdik a fészkelőhelyük kiválasztását. Főképp bükkösökben és tölgyesekben látni, de ellátogat a fákkal, bokrokkal teli kertekbe is. Nyáron kizárólag rovarokkal táplálkozik, télen az etetőkön magokat eszik. 

Kép

Kép

Harcias kékcinege

A hideg napokon zsúfolt etetők fogadhatják madarainkat. Ilyenkor nagy a konkurenciaharc a jobbnál jobb helyekért. A kékcinege az egyike a legkisebb téli vendégnek, de amilyen kicsik olyan magabiztosan harciasak is. Mint a cinegék általában, ők sem az etetőn fogyasztják el a megszerzett csemegét(kivéve a kilógatott eleségek), de azért meg kell szerezni és ők meg is szerzik. Kedves látvány például, ahogy a kihelyezett faggyúgolyón percekig körbe-körbe járva csemegéznek, keresvén a legjobb falatokat. ..és amikor álarcos tekintete felénk irányul, máris örökre szívünkbe lopta magát a kis bátor harcos.

Etetés:

Ha elmaradna a hó, persze akkor is érdemes vendégül látni a madarakat a kertben, csak arra legyen gondunk, hogy mindig találjanak valamilyen csipegetni valót az etetőjükben, ha már odaszoktattuk őket.
Akinek pedig olyan konyhakertje van a ház körül, amiben bimbós kelt, vagy póréhagymát is nevelt, itt az ideje a betakarításuknak, s lassan kijelölheti a helyét a mák vetésnek, hogy karácsonyra jusson majd belőle a bejglibe. Merthogy a mákot tudvalevő, hogy akár a hóra is el lehet vetni, de azért várjuk meg vele a februári havat.
A többi kerti teendőt pedig egyelőre a szobában is el lehet végezni: eltervezni, hogy mit hová és mikor vessünk a kertben, ami egyúttal alkalom a vetőmag-készletünk felmérésére is.

 

Kép

 

 
Madáretetők
Ahhoz, hogy kertünk évszaktól függetlenül madárdaltól hangos legyen, gondoskodnunk kell az énekesmadarak táplálék utánpótlásáról. Etetésük nem korlátozódhat kizárólag a zord téli időszakra; a költés és - vándormadarak esetében- az útra készülődés időszakában is javasolt feltölteni madáretetőinket.
Örömmel ajánlunk madárbarát kerttulajdonosoknak a széles körű madáretető és költőodú választékunkat.
A termékeket fóliába csomagolva, raklapra helyezve szállítjuk. Igény szerint bemutató állványt is biztosítunk.

 • 21411_1.JPG
 • brickwall odu.jpg
 • IM003561.JPG
 • siló2222.jpg
 • IM003608.JPG
 • csom 4.JPG
 • IMAGE_00250.jpg
 • IM003096.JPG
 • katalógus 1.jpg
 • IM003606.JPG
 • IM003097.JPG
 • IM003521.JPG
Etetők:

 

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép